Resa till Maldiverna, vad kan man göra?

Maldiverna består av cirka 1200 små öar med laguner omgivna av korallrev. Många förknippar semester på Maldiverna med lyxiga vistelser, kritvita sandstränder och turkosblått vatten och det stämmer också. Dessutom finns det många aktiviteter att göra under din vistelse och de handlar självklart mycket om vatten...

 

Simma med Djävulsrockor på Maldiverne 

Kom nära en Manta Ray (på svenska djävulsrocka). Djävulsrockor kan upplevas på många platser på Maldiverna och det finns möjlighet att se dem vid olika tider på året.

På den södra atollen – South Malé ligger resorten Sun Siyam Olhuveli. Under vistelsen erbjuds dags- eller kvällsturer helt gratis där du kan uppleva rockorna "äta middag" bestående av plankton. Här finns en unik möjlighet att uppleva dessa intressanta djur på nära håll.

 

Monsunerna på Maldiverna

På Maldiverna finns det bara två årstider, kallade monsuner. Den sydvästra monsunen varar ungefär från maj till oktober. Den nordöstra monsunen (som vissa kallar den torra säsongen) är mest sannolik mellan december och mars. April och november är övergångsperioder mellan dessa två monsuner.

Under den sydvästra monsunen strömmar de dominerande havsströmmarna i denna region av Indiska oceanen från väst till öst. När dessa strömmar når Maldivernas ökedja, uppstår en "upwelling" - en process där rent och näringsrikt djupvatten förflyttas från mer än 2000 meters djup upp och genom de små atollerna. När detta vatten strömmar genom atollerna från väst till öst förbättrar och ökar det produktiviteten i näringskedjan. När det når den östra sidan av atollerna blir det en riktig "soppa" av zooplankton. Och ja, precis som du gissat, älskar djävulsrockorna denna planktonsoppa. Därför migrerar de vid denna tidpunkt till de östra sidorna av atollerna, där man kan uppleva en stor koncentration av djävulsrockor.

Den nordöstra monsunen ändrar strömmarnas riktning. Nu kommer de att flyta från öst till väst, vilket betyder mindre plankton mot öst och djävulsrockorna kommer att söka sig till de västra sidorna av atollerna där planktonsoppan finns.

Så generellt:

Från maj till oktober är det bäst att se djävulsrockor vid de östra kanterna av atollerna. Från december till mars är de vanligare vid de västra kanterna av atollerna. Monsunsäsongerna kan dock variera något från år till år och med naturen kan inget garanteras, men detta är en bra riktlinje att följa. De olika dykoperatörerna på resorter och pensionat erbjuder vanligtvis båda typer av turer och tar dig till rätt plats.

Det sägs att det bästa stället att se en djävulsrocka på är Hanifaru Bay i Baa Atoll mellan maj och november, alltså under den sydvästra monsunen. Hanifaru Bay i Baa Atoll  är det enda UNESCO-biosfärområdet på Maldiverna. Under vissa dagar ökar månens faser mängden plankton i bukten. En sådan hög planktonkoncentration lockar hundratals "filtrerare" till Hanifaru Bay, så bli inte förvånad om du ser upp till 200 djävulsrockor tillsammans med ett dussin valhajar.

Addu (Seenu) atollen är den sydligaste atollen på Maldiverna och formad som ett hjärta. Platsen erbjuder en enastående dykdestination och här kan du se djävulsrockor året runt.

 

Simma med valhajar på Maldiverne 

På Hanifaru Bay, en obebodd ö i Baa Atoll, finns en fantastisk möjlighet att uppleva valhajar. Detta är för dem som reser till Maldiverna under den "våta säsongen", det vill säga från maj till september. Den sydvästra monsunen säkerställer en massiv planktonuppbyggnad vilket lockar hundratals valhajar och djävulsrockor. Valhajar är vanligast att se i den smala delen av Hanifaru Bay som är känd som världens största "matstation" för valhajar.

Området blev förklarat som ett marint skyddsområde 2009 med några få regler införda. Snorkling för upp till 5 båtar är tillåten med en tidsbegränsning på 45 minuter och max 80 besökare åt gången. Dykning är inte tillåten och endast begränsat fiske och båtliv är tillåtet.

På den södra atollen, South Ari, finns det fantastiska 5-stjärniga resortet LUX South Ari Atoll. Härifrån kan man segla ut till Maamigili MPA (cirka 20 minuters båtfärd) där man kan uppleva valhajar året runt. Detta är ett helt unikt dykställe.

Dykning och Snorkling på Maldiverne 

Maldiverna är unikt när det gäller att utforska livet under havsytan. Öarna består av sandbankar ovanpå korallrev som växer på kraterkanterna efter uråldriga sjunkna vulkaner, vilket gör dykning och snorkling lättillgängligt.

Du kan observera vackra koraller, sjöanemoner, papegojfiskar, napoleonfiskar, neonfärgade clownfiskar, bläckfiskar och havssköldpaddor i alla regnbågens färger. Maldiverna är hem för över 700 olika fiskarter.

På många resorts kan du hyra snorkelutrustning under din vistelse och uppleva korallfiskarna direkt från stranden. Stick huvudet under vattnet och se hur livet utvecklar sig under ytan. Vanligtvis är vattnet klarast från december till mars och i april börjar plankton att blomstra, vilket lockar stora fiskar och så kallade "filtrerare" som djävulsrockor.

Dykning på Maldiverna har blivit allt mer populärt bland dykare. De flesta dyk på Maldiverna är strömdyk, där man låter strömmen föra en längs revet. Om du redan har ett PADI-certifikat kan du dra nytta av att förbättra dina färdigheter, medan nybörjare kan ta dykcertifikat och lära sig grunderna. Vanligtvis kan du också prova på dykning. Dykinstruktörerna är mycket kunniga och har stor kunskap om de bästa platserna. Det finns möjlighet till dagsdyk, kvällsdyk, nattdyk, vrakdyk och liveaboard-upplevelser där du bor på båten. Du kan också snorkla eller dyka med delfiner som gärna kommer och undersöker dig.

 

 Vandaktiviteter 

Maldiverne är en perfekt plats för alla vattenaktiviteter. Här är några exempel på vad du kan prova: 

Kajak
Paddleboard
Parasailing
Bananbåt
Katamaranturer
Vindsurfing
Vattenskidor
Kitesurfing
Fisketurer

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m