5 saker du inte visste om “The Big Five”
Skrivet 4/12-2018
Varifrån kommer begreppet?
”The Big Five” är en av de mest eftertraktade upplevelserna på en safari i Afrika och de flesta safaribesökare vill gärna kunna bocka av alla fem från listan innan resan når sitt slut. The Big Five inkluderar elefanten, buffeln, lejonet, leoparden och noshörningen. Innan du får lära känna dessa fem djur bättre kommer här först en förklaring på begreppets betydelse. Varför är det just dessa fem djur som kallas för de fem stora? Benämningen är historisk och kommer från storviltsjakt. The Big Five är därför de fem djur man en gång ansåg vara de svåraste att fälla och det krävdes en modig jägare med skicklighet. Idag nöjer sig de flesta safaribesökare med att skjuta djuren genom kameralinsen, vilket leder till massor av fantastiska foton. Här får du en översikt över 5 saker du (kanske) inte visste om de berömda fem stora.
1) Lejonens bröl kan höras upp till 8 km bort
Ja, det stämmer. Det gör det möjligt för lejonen att kommunicera med varandra över mycket långa avstånd. Det betyder dock inte att det ständigt hörs lejonvrål på den afrikanska savannen, eftersom lejon är vakna endast några få timmar om dagen. Faktum är att lejon tillbringar största delen av sin dag med att sova. De flesta hanlejon vilar upp till 18 till 20 timmar om dygnet, medans honlejonet kan ”nöja sig” med 15 till 18 timmar.
2) Elefanten har uppfunnit sin helt egna solkräm
Det är nog inte en solkräm som skulle klara sig särskilt bra på marknaden då elefanten täcker sig med damm och lera. Detta fungerar som en form av torr sollotion som trots att det inte låter särskilt trevligt faktiskt fungerar mycket bra för elefanten. Andra djur söker skydd från solens skarpa strålar i skuggan men denna möjlighet har inte elefanten på grund av sin storlek. Elefantens hemmagjorda solkräm är det man kallar en 2-i-1-produkt eftersom den samtidigt ser till att hålla insekterna borta från deras hud. Trots att en elefants hud är tjock kan djuret nämligen fortfarande känna de små insekterna roa sig på ryggen.
3) Noshörningens horn växer om och om igen
Detta beror på att hornet inte sitter fast i noshörningens kranium. Skulle noshörningen tappa sitt horn, växer det alltså ut igen med tiden. Och det är inte otänkbart att noshörningen själv skulle kunna bryta av sitt horn, eftersom djuret har mycket dålig syn och ibland kolliderar med stenar och träd i farten. Faktum är att noshörningen främst navigerar med sin hörsel och sitt luktsinne, som i gengäld är ganska fantastiska.
4) Leoparden kan släpa ett byte på 3 x sin kroppsvikt
Och dessutom kan den även bära sitt byte upp i träd på upp till 6 meters höjd! Leoparder är extremt skickliga på att klättra i träd, och de bär ofta upp sitt byte dit för att lejonen inte ska stjäla det. Ett fantastiskt sätt för den starka och snabba leoparden att få matro.
5) Buffeln är ett perfekt byte för lejonen
Men det är inte helt utan konsekvenser för lejonet, för bufflarna går gärna till motangrepp med sina stora och spetsiga horn. Det kan därför vara förenat med livsfara för lejonen att jaga en buffel. Det har nämligen observerats att en grupp bufflar har dödat ett lejon för att rädda en av sina flockmedlemmar.