10 goda råd inför planeringen av din Afrikasafari!

För att det är skillnad på olika safariresor ...

 

Om du överväger att åka på en safariresa till Afrika har du all anledning att börja glädja dig! Men det finns några saker du bör tänka på så att du får ut så mycket som möjligt av din safari. Vi har samlat 10 tips till dig som funderar på en safariresa till Afrika.

1. Ska jag använda resebyrå eller planera resan själv?

Det kan gå att spara pengar på att planera sin egen resa utan en resebyrå. Tänk dock på att du då inte heller har någon att kontakta om problem uppstår under vägen.

När du reser på egen hand är du inte heller täckt av resegarantifondens paketreselag. Om ett flyg blir försenat kan en resebyrå hjälpa dig med din fortsatta resa – om du reser på egen hand får du själv lösa det. Likaså blir ett missat anslutningsflyg då också ditt eget problem.

Besparingen genom att själva ordna resan är dock oftast betydligt lägre än de flesta tror. Detta beror på att många resebyråer har ett provisionsavtal med sina samarbetspartners i Afrika – och därför kan köpa boende tex 15% billigare än vad privatpersoner kan. Det är primärt här resebyråns förtjänst ligger.

Tänk på:
Det finns risker med att själv arrangera sin resa och det kräver en hel del arbete. Tänk över om det är värt det.

 

2. Vart ska jag åka på Safari? Vilket safariland är bäst?

Valet av land kan vara avgörande för vilken safariupplevelse du får. Varje land har sina egna egenskaper och sina unika fördelar som safariland. Det bästa du kan göra är därför att fundera på vad du vill få ut av din safariupplevelse och välja det land som bäst passar dina behov. En kvalificerad resebyrå som är specialiserad på safariresor kan hjälpa dig med beslutet.

 

3. Hur vill du bo i Afrika?

Det finns en uppsjö av olika typer av boenden i Afrika. Hur du vill bo beror på dina personliga preferenser och budget.

Tält:
Du kan till exempel bo primitivt i tält (tvåpersons kupoltält av god kanvas kvalitet) mitt i bushen. Detta kan arrangeras av en safariorganisation som även står för matlagningen över öppen eld och varmvatten till morgon tvätten efter en natt på rullmadrassen. Kaffet smakar fantastiskt, även om den serveras i plåtmugg.

Tented Camps:
Om du föredrar mer komfort så är Afrikas tented camps något av det bästa när det kommer till safariupplevelser. Tälten man bor i har oftast ett fantastiskt läge, är stora (som små sommarhus), rymliga, luftiga och med möjlighet att öppna upp mot naturen samtidigt som insektsnätet håller ute insekterna. Tälten har eget badrum med toalett och varmt vatten i duschen. De har privat terrass som ofta har en fin utsikt mot savannen / bushen. Alla tented camps har stora gemensamma utrymmen för måltider, bar och utsiktsterrass.

Lodges:
Det finns även lodges. Några av de större liknar mer ett 1 eller 2 våningshotell där rummen ligger sida vid sida, andra har sina rum utspridda i området. Det finns lodger både inom och utanför nationalparkerna / reservaten. Om än något dyrare, så är det något alldeles speciellt med att bo i mitten av en nationalpark där nattens tystnad endast bryts av ljuden från djuren i närheten.

Var uppmärksam på:
Att åka på safari handlar om att komma ut i naturen. Många erbjuder lodger som ligger strax utanför nationalparken, vilket ger ett billigare pris. Du bör dock vara uppmärksam på hur långt bort din lodge ligger från nationalparken som du ska besöka (fråga din safariarrangör!), så att du inte använder alltför mycket tid på transporter.

Du måste därför i förväg fundera över vilka bekvämligheter du önskar och ramarna för din budget när du ska välja boende.

 

4. Det är skillnad på flygavgångar

För att pressa priset på resor erbjuder många resebyråer flygrutter med långa väntetider vid mellanlandningar och med besvärliga ankomsttider till Afrika. Tänk på att tiden du tillbringar på flygplatser sker på bekostnad av tiden du kan ha i safaribilen! Fundera över om du är villig att ankomma trött till din första dag i Afrika efter en lång resa för att spara 500kr på flygbiljetten – och samtidigt eventuellt få mindre tid på safari. Fråga därför om restiden, mellanlandningar och ankomsttiden – och ställ krav!
 

Tänk på:
En flygbiljett är inte bara en flygbiljett. Vissa avgångar ger en mycket mer heltäckande safariresa men kostar då ofta lite mer.

 

5. Jag vill helst på safari bortom de stora turiststråken

Några nationalparker har blivit världskända. De flesta känner t ex till namn som "Kruger", "Maasai Mara" och "Serengeti". Det finns det goda grunder till - de är alla fantastiska platser för safari! Men runt om i Afrika finns även andra områden som kan jämföras med dessa – dock oftast till en lite högre kostnad. Om du är intresserad av att resa dit där det är färre turister så prata med din safariarrangör om dessa önskemål.

Tänk på:
Under vissa perioder kan det vara många turister på de mest populära destinationerna i Afrika.

 

6. Har läget någon betydelse för safarin?

Om du någon gång varit på en solsemester vet du redan att läget kan göra en stor skillnad, tex om man bor intill stranden eller om man varje dag behöver åka 20km dit. Likaså kan din safariupplevelse variera mycket beroende på hur nära parkerna du bor. Många resebyråer använder de billigaste boendealternativen som oftast ligger längst bort från parkerna. Då får man räkna med en bilväg på upp till en timma innan man når djuren i parken. Å andra sidan finns det även lodger som ligger mitt i nationalparkerna, där djuren bokstavligen finns på din bakgård. Det är självklart något man betalar lite extra för men samtidigt ger det också en helt annan upplevelse och man sparar in dyrbar safaritid på transport.

Tänk på:
Hur långt behöver du åka för att komma till safariområdena. Transporttid är alltid på bekostnad av safaritid.

 

7. Räkna antalet hela safaridagar!

Resebyråer anger oftast reslängden i antal dagar med resdagar inkluderade. Var uppmärksam på hur många nätter du spenderar på destinationen. Vissa dag-för-dag program innebär nästan en hel dags resa åt vardera håll för transport från flygplatsen till boendet. Det ger ibland intrycket av att en resa är längre än den faktiskt är. Oftast är det att föredra en resa som är lite kortare om den i gengäld innebär mindre restid och fler safaridagar.

Tänk på:
Räkna på hur många hela safaridagar en resa inkluderar.

 

8. Inhägnat och nationalparker

Det är extremt stor skillnad på en safariupplevelse beroende på var game drives görs. Flera safariarrangörer skickar sina gäster till lodger i privata reservat som har egna inhägnader med egna djur, medan andra skickar dig på game drives i de stora nationalparkerna. Vid små inhägnader kan det vara enkelt att se djuren (många inhägnader är inte speciellt stora). Det är stor skillnad bland de privata reservaten. Vissa är mycket stora och djuren förvaltas på sådant sätt att upplevelserna blir optimala. Andra är helt enkelt för små och saknar viktiga arter, t ex elefanter eller lejon. Generellt är safari i privata inhägnader markant billigare än i de stora safariområdena, men det finns också några som är betydligt dyrare. De dyrare safariområdena sträcker sig generellt över större områden, med större artrikedom, bl a de berömda Big Five, och ger därmed också större chanser att se alla djur I deras naturliga omgivning. Detta innebär nöjda resenärer. 

Tänk på:
Vid game drives i privata inhägnader (särskilt de små) får man kompromissa bort den "äkta" safariupplevelsen – dvs om det jämförs med enorma savanner och nationalparker. Var kritisk och fråga din safariarrangör om safarin sker inom inhägnader eller inte, vilka vilda djur de har (eller inte har) samt hur stort området är. 

 

9. Malaria och andra sjukdomar

När du reser i Afrika är det viktigt att du är uppmärksam på de sjukdomar som finns i landet.

Konsultera din läkare i god tid om du ska vaccinera mot sjukdomar såsom difteri, gula feber, hepatit A och B och stelkramp. Några av dessa vaccinationer ska ges veckor i förväg för att uppnå fullt skydd.

Malaria ska tas på allvar och reser man till ett malariaområde rekommenderas att ta förebyggande medicin. Det finns områden och årstider då risken är högre än andra. Det rekommenderas dock alltid att man innan avresan konsulterar sin egen läkare och följer läkarens vägledning, samt medtar ett bra myggmedel eller köper den lokala på destinationen. Malaria överförs enbart av honmyggan om den själv är smittad av malariaparasiten. Dessa myggor är aktiva i mörkret så det är speciellt kvällarna och tidiga morgnar som man bör vara försiktig och täcka kroppen med långärmat och lediga byxor.

Tänk på:
Konsultera alltid din egen läkare i god tid innan du reser.

 

10. Val av safariarrangör

Om du väljer att använda en resebyrå istället för att ordna resan själv, var kritisk! Som de 9 punkterna ovan visar finns det många delar där det är enkelt att ta genvägar för att sänka priset på en safari. Vissa resebyråer erbjuder paketresor där priset är i fokus, medan andra tar lite mer betalt för att skräddarsy din resa precis som du vill ha den.
 

Tänk på:
Tänk igenom ramarna för din budget och ställ krav på din safariarrangör eftersom det finns stora skillnader!

Vill du vara säker på uppriktiga råd om safari? Kontakta Safari Experten. 

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m