En skitbra resa

Turistdiarré, resemage, semestermage eller resediarré, oavsett vilket namn du kallar det så kan det förstöra din semester.

Vad är det?

Plötsligt uppkommen diarré, ofta med andra symtom såsom magsmärtor, illamående, kräkningar, feber eller blod i avföringen. Vanligtvis orsakad av bakterier, främst E. coli men också Salmonella, Shigella och Campylobacter. I sällsynta fall (< 10%) kan det även bero på virus och parasiter.

För personer som reser till länder med malaria är det viktigt att vara medveten om att malariamediciner kan ge biverkningar som liknar resediarré. Det går inte alltid att undvika dessa biverkningar men att ta malariamedicinen tillsammans med en ordentlig måltid kan ha en positiv effekt. Vissa menar att yoghurt är bra att äta tillsammans med medicinen.

 

Hur sker det?

Bakterier på mat eller dryck som inte har behandlats på ett sätt som dödar alla bakterier kan orsaka obehag i magen. Risken för resediarré är högst under resor till länder i Afrika, Asien samt Mellan- och Sydamerika (20-50%), lägre vid resor till Sydeuropa, Östeuropa och Mellanöstern, och lägst vid resor i Västeuropa, Nordamerika och Australien. Kort sagt, ju mer primitiva förhållanden under resan desto större är risken.

 

 Förebyggande åtgärder:

WHO har formulerat sloganet "Cook it, boil it, peel it, - or leave it", vilket betyder "Stek det, koka det, skala det - eller låt det vara". Eftersom bakterier ofta finns på rått kött, i sallader, på frukt eller i kranvatten är det en bra idé att se till att allt man intar antingen är något man själv skalar som en banan, eller att det är tillagat till en temperatur där bakterierna har dödats. Det rekommenderas också att undvika att dricka drycker med isbitar och att föredra varma drycker där vattnet har kokats eller drycker från burkar och flaskor som man själv öppnar. God handhygien är avgörande!

Ett annat sätt att undvika resediarré kan vara att ta mjölksyrebakterier tillsammans med B6-vitaminer, till exempel Lactocare Travel, dagligen under resan. Det är dock viktigt att alltid rådgöra med sin läkare eller apoteket först.

 

Om olyckan är framme 

Det är vanligare att barn och äldre drabbas av resediarré jämfört med vuxna. Det är dock sällan så allvarligt att ett besök på sjukhus är nödvändigt. Faktum är att endast cirka 5% av fallen kräver medicinsk hjälp. Det handlar oftast om att låta det gå över av sig själv. Ungefär 20% upplever symptom som varar en dag eller kortare, 50% har symptom i mindre än två dagar, och endast 10% har resediarré i över en vecka. Trots det är det fortfarande frustrerande och obehagligt och därför ändrar 1 av 4 personer sina reseplaner på grund av det.

Det bästa man kan göra är att hålla sig välhydrerad med mycket att dricka. En salt/sockerblandning i ett glas vatten är också en bra idé.

Det finns antiemetika/diarrestoppande medel på apoteket som kan användas för att förkorta varaktigheten av diarrén. Loperamid rekommenderas dock inte i vissa fall såsom vid graviditet eller små barn. Den rekommenderas inte heller om diarrén är så allvarlig att man har feber eller blod i avföringen.

Antibiotika kan användas men det är viktigt att rådgöra med läkare först.

Kolera-vacciner har visat sig vara effektiva endast i 7% av fallen och rekommenderas därför inte generellt.

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m