Upplev Afrikas Pärla


Den tidigare brittiska premiärministern Winston Churchill hade rätt när han efter ett besök kallade Uganda för Afrikas pärla. Trots sin begränsade storlek som är mindre än hälften av Kenyas, har landet vid ekvatorn nästan allt som ett riktigt safariland kan önska sig: höga berg, vidsträckta savanner, tät bergsregnskog, vacker låglandsregnskog, stora floder inklusive Nilen och imponerande sjöar med Victoriasjön som den mest kända och som är världens näst största sötvattensjö.

Ett varierat djurliv och stora naturrikedomar 

Cirka 20% av Uganda är täckt av vatten och landet är särskilt fruktbart i de centrala delarna och söderut där bland annat kaffe, te och sockerbetor odlas för export. De största och mest kända nationalparkerna ligger i landets västra och norra områden. I väster längs gränsen till Kongo finns parkerna Bwindi Impenetrable Forest och Queen Elizabeth National Park mellan Lake George och Lake Edward.  Bwindi Impenetrable Forest är känd för sina bergsgorillor i den täta bergsregnskogen och Queen Elizabeth National Park erbjuder mycket varierad natur och djurliv. Nyligen har också olja upptäckts, vilket kan vara bra för landets ekonomi.  Oljan är dock föremål för en del debatt och potentiellt skadligt för naturen, eftersom de initiala fynden har gjorts i Murchison's Falls National Park.

Uganda är ett utmärkt safariland med många nationalparker

Strax norr om Ruwenzori-bergen ligger låglandsregnskogen Kibale Forest. Kibale Forest är särskilt känd för sin stora variation av fåglar och apor där chimpansen står i fokus. Ruwenzori-bergen med sin taggiga bergskam som också kallas Månbergen, ligger vid gränsen till Kongo. Det gäller även landets högsta punkt Mt. Stanley, som når 5 110 meter och är Afrikas tredje högsta. Nederbörden är hög i dessa berg som nästan alltid är dolda bakom moln. När bergen syns är de ofta täckta med snö. Norrut ligger de två nationalparkerna Murchison Falls och Kidepo Valley som domineras av savann. Efter en period med mycket oro under 1970-talet har Uganda under en lång tid utvecklats till ett land dit turister återvänder. Utbudet av riktigt bra lodger och campingplatser har därför också ökat.

 

Högsäsong: December till februari och juni till augusti

Höjdpunkter på resan

  • Gorillavandring i Bwindi-skogen och schimpansvandring i Kibale-skogen
  • Båtsafari på kanalen och djurrik bilsafari i Queen Elizabeth-nationalparken 
  • Vattenfall och djurlivet  på och omkring Nilen i Murchison's Falls nationalparken
  • Unik safari i den avlägsna och vackra nationalparken Kidepo Valley 

Sökresultat

Praktisk information vid resor till Uganda

 Pass & visumregler för inresa till Uganda:

Regler för pass:

  • Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter inresa till Uganda
  • Ditt pass ska ha minst 3 tomma sidor

Regler för visum:

Vid ankomsten till Uganda måste ni gå igenom pass och visumkontroll. Personalen talar flytande engelska. 

Regler och Ansökan om visum:

Alla resenärer från Danmark måste ansöka om visum till Uganda innan avresa. Visum kan INTE utfärdas vid inresa till Uganda. Ansökan om visum kan göras online eller på Ugandas konsulat i Stockholm. Vi rekommenderar att ni ansöker om visum online genom att följa nedanstående vägledning. Kostnaden för visum är USD 50 per person som betalas med kreditkort online vid utfärdandet av visum.

Det är relativt enkelt att ansöka om visum online (se vägledning nedan). Ni är välkomna att kontakta oss vid frågor eller för hjälp med ansökan (mot en avgift på 500 danska kr utöver de USD 50 för visum).

Det krävs också ett intyg på vaccination mot gula febern vid inresa. Det kan även i perioder finnas krav på andra vaccinationer, vilket kommer att meddelas på webbplatsen för Directorate of Citizenship and Immigration Control.

Ansök om visum till Uganda online:
- Tryck på denna länk: Welcome to Uganda Electronic Visa/Permit Application System (immigration.go.ug)
- Tryck på den röda knappen "Start new application"
- En pop up med regler och villkor kommer upp på skärmen. Tryck på "accept"
- Under "Visa or permit type" ska ni välja "Visa"
- Under "Category" ska ni oftast välja "Ordinary"
- Under "Subcategory" ska ni välja "Single entry" så länge ni inte ska besöka andra länder under resans gång och sedan komma tillbaka till Uganda igen. 
- Tryck på "Next step"
- Fyll i era personliga uppgifter
- Tryck på "Next step"
- Ladda upp kopia av pass
- Ladda upp ett passfoto (dimensioner 500 px x 500 px). Om ni inte har ett sådant foto kan det göras hos en lokal fotograf. Ni kan få fotot sparat på en USB-sticka i butiken eller få det skickat till er e-postadress.
- Ladda upp certifikat på vaccination mot gula febern
- Tryck på "Next step"
- Gå igenom era uppgifter och kontrollera att de är korrekta
- Tryck på "Submit"

Ni har nu ansökt om visum till Uganda och kommer att få en bekräftelse när det har granskats av immigrationskontrollen. När visumet är godkänt kommer ni att få ett bekräftelsemail där ni ombeds att betala visumavgiften med kreditkort. Skriv ut ert visum och ta med det på er resa, tillsammans med pass och intyg på vaccination mot gula febern.

 

Rekommenderade vaccinationer vid resor till Uganda:

Ugandas hälsoministerium kräver vaccination mot gula febern. Kom ihåg att även ta med det internationella vaccinationskortet som dokumentation för denna vaccination. Vid vanliga turistresor rekommenderas vaccination mot stelkramp, hepatit A samt gula febern. I vissa områden och vid längre vistelser lokalt rekommenderas också vaccination mot meningit, kolera, poliomyelit (eventuell revaccination) och tyfus. Konsultera med din läkare och sök information.

Observera: Informationen ovan är endast vägledande. Safari Experten rekommenderar alltid att du rådfrågar din egen läkare eller vaccinationsklinik för aktuell och personlig rådgivning.

Du kan läsa mer om vaccinationskrav på www.vaccinationsguiden.se 

Medicin vid resor till Uganda

Vi rekommenderar att ni tar med eventuella läkemedel som ordinerats av läkare.

Vi rekommenderar också att ni tar med huvudvärkstabletter, diarrépiller, solkräm, antibiotika, engångssprutor, insektspray, talkpulver, ögondroppar och läppbalsam med solskyddsfaktor. En salva eller spray för att lindra klåda efter insektsbett är också en bra idé.

Det finns apotek i de större städerna men inte i mindre befolkade områden, så det är viktigt att ha med sig nödvändiga saker hemifrån.

Malariaförebyggande medicin

Vi rekommenderar att du påbörjar en förebyggande malariabehandling innan du reser till Uganda och fortsätter med den under din vistelse samt efter hemkomsten. Följ noggrant instruktionerna för det aktuella läkemedlet.

Vi kan inte rekommendera produkten Lariam, eftersom den har orsakat en del av våra gäster mycket obehagliga biverkningar. Många av våra gäster har varit nöjda med produkten Malarone, som också ger ett brett skydd.

Vi rekommenderar alltid att du rådgör med din egen läkare eller vaccinationsklinik angående malariaprofylax.

Rese & avbeställningsförsäkring

Vi rekommenderar att du tecknar både avbeställnings- och reseförsäkring. En avbeställningsförsäkring kostar 7% av resans pris. Om du har tecknat en avbeställningsförsäkring kommer du att få tillbaka resans pris från Europæiske ERV Rejseforsikring i händelse av att du behöver avboka resan.

Avbeställningsförsäkringen måste tecknas tillsammans med bokningen av resan eller senast vid första inbetalning.

Safari Experten har inlett ett samarbete med Europæiske ERV och är glada att kunna erbjuda dig en idealisk reseförsäkring till ett rimligt pris för att täcka din semesterresa, samt en avbeställningsförsäkring om du behöver avboka resan på grund av sjukdom.

Om du vill teckna en rese- eller avbeställningsförsäkring genom Safari Experten kan du kontakta din reseagent eller vår support på telefon +45 56 36 25 45, eller skicka ett e-postmeddelande till info@safarieksperten.dk

Bagageregler på resor till Uganda:

Du får ta med 20 kg bagage per person samt 1 st handbaggage som högst får väga 7 kg om inget annat anges i din reseplan. Om du ska på safari eller resa med små inrikesflyg rekommenderas det att begränsa bagaget till 15 kg och använda mjuka väskor som lättare kan packas in i de begränsade bagageutrymmena på safaribilar och små flygplan – inte hårda resväskor.

Tänk på att skarpa föremål, knivar, saxar och liknande inte får finnas i handbaggaget, utan ska packas i den incheckade bagaget. Försök så mycket som möjligt att packa toalettartiklar och ALLA vätskor i det bagage som du checkar in.

Vid resor med mindre flyg till/från savannen:

Om du har bokat en resa där flygning till eller från savannen ingår får du ta med 1 st väska eller resväska på högst 15 kg samt 1 st handbaggage.

Det är mycket viktigt att du använder en mjuk väska eller resväska, eftersom hårda resväskor inte kan packas optimalt i de små flygplanen. I värsta fall kan det leda till att piloten vägrar att ta med ditt bagage. 

Packlista för resor till Uganda:

Begränsa mängden bagage eftersom det är begränsat med utrymme i bilarna. Det finns möjlighet att tvätta kläder flera gånger under resan.

Vi rekommenderar att du till safariturerna tar med kläder i naturens egna färger, såsom sandfärger, bruna och gröna nyanser.

Använd inte syntetiska material då dessa sällan är bekväma i värmen. Vi rekommenderar kläder av bomull.

Det kan bli ganska kallt på kvällen och tidigt på morgonen, så det är viktigt att ha med sig lite varma kläder. 

Klädstilen i Uganda är avslappnad men det är vanligt att män bär byxor istället för shorts vid middagen.

Vi rekommenderar att du packar med följande på din resa:

  • 1 par bra utomhusskor
  • 1 par sandaler eller flipflops
  • 1-2 långärmade tröjor
  • 1-2 par långa utomhusbyxor (vi rekommenderar zip-off byxor)
  • 1 uppsättning regnkläder om du ska på gorilla eller schimpansvandring
  • Shorts
  • T-shirts/skjortor
  • Badkläder
  • Massa strumpor och underkläder
  • Bred solhatt eller keps
  • Solglasögon
  • Myggspray
  • Solkräm och aftersun
  • Kamera, extra batterier och massa minneskort
  • Liten ryggsäck som kan tas med under safariturerna
  • Bläckpenna
  • Reseadapter
  • Ficklampa (med extra batterier)
  • 1 kikare per deltagare

Valuta i Uganda 

Den lokala valutan i Uganda är Uganda shillings. Du kan inte växla till shillings hemifrån; detta kan endast göras vid ankomsten till Uganda. Vi rekommenderar därför att du växlar till dollar innan du reser, då detta är en accepterad valuta i hela Uganda.

Vid ankomsten till Uganda rekommenderar vi att du växlar dina dollar till Uganda shillings. Observera att dollarsedlarna måste vara nyare än 2006 för att kunna användas i Uganda.

Kreditkort är numera ganska vanliga och kan användas på hotell, restauranger, i vissa butiker med mera. På större banker och i deras bankomater kan du dessutom ta ut kontanter med ett kreditkort. 

100 svenska kronor är 35.382 Uganda shillings. (12-08-2024)

Hur mycket kontanter ska jag ta med på resan?

De flesta utgifter är vanligtvis täckta när du köper en Uganda-resa hos Safari Experten. Därför är det begränsat hur mycket kontanter du behöver ta med dig. På de flesta boenden i Uganda kan du betala med internationella kreditkort för dina inköp av dryck och liknande. 

Observera dock att du oftast INTE kan ta ut eller växla kontanter på boendena.

Du ska ta med tillräckligt med kontanter för att kunna betala för följande:

  • US Dollars eller Uganda shillings till betalning av dricks
  • Uganda shillings till souvenirer

Det finns möjlighet att ta ut kontanter i de större städerna men observera att inte alla bankomater är lika pålitliga. Rådgör alltid med din guide som kan hänvisa till den mest pålitliga bankomaten. 

Vad kostar mat & dryck?

  • 15-30 SEK för en läsk eller öl
  • 150-230 SEK för en flaska vin
  • 70-150 SEK för en lunch i Entebbe

Dricks vid resor till Uganda:

Resor utomlands och drickspengar har tyvärr varit nära knutna till varandra genom generationer. Det är ett svårt ämne att ge råd om eftersom det i hög grad beror på individuell tillfredsställelse. Men eftersom vi ofta får frågor om detta, här är några riktlinjer.

På hotell/lodge betalas cirka $1 per väska som bärs till rummet. Till barpersonalen rekommenderas cirka 10-15% av den totala notan. Vid transfer rekommenderas cirka $5 totalt per väg/transfer. Till personalen på campen rekommenderas $5-$8 per dag, vilket delas mellan campens personal. Guider på turer rekommenderas $8-10 per dag och gäst.

Vi anser inte att barn som reser med vuxna omfattas av ovanstående riktlinjer för drickspengar.

Inköp av souvenirer i Uganda

Det finns goda möjligheter att göra fina inköp av souvenirer som minne från en fantastisk resa. Uganda har mycket att erbjuda. Elefanter, giraffer, noshörningar och andra djur skurna i trä eller sten är populära som reseminnen. Även smycken, trummor, flätverk, lädervaror och olika former av batik är eftertraktade. Kom ihåg att ni inte får ta med snäckor, produkter från hotade djur eller växter till Sverige.

Kvaliteten på produkterna varierar mycket. Vi rekommenderar därför alltid att ni rådfrågar er guide; han kan vägleda er till de bästa ställena för att få ordentlig kvalitet.

Priserna varierar också mycket mellan olika ställen och det är vanligt att pruta. Försök att få priset nedsatt med 30-50% så har både du och säljaren gjort en bra affär.

Internet och mobiltelefoni i Uganda:

Mobilnätverkets täckning i Uganda är generellt bra och det är ovanligt att du inte kan få förbindelse med mobilnätverket på de flesta platser.

Värt att notera är att det kan bli mycket dyrt att använda din svenska telefon i Uganda. Om du planerar att använda din telefon för samtal, data eller liknande under ditt besök rekommenderar vi att du köper ett lokalt SIM-kort vid ankomsten till flygplatsen.

De flesta boenden i Uganda erbjuder Wi-Fi men kvaliteten och hastigheten på internet kan variera mycket.

Elektricitet i Uganda:

Elstyrkan är 220-240 volt. Kontakterna är av engelskt typ, så för att vara på den säkra sidan bör du ta med en universaladapter hemifrån om du behöver ström på hotellrummet. Strömavbrott är inte ovanliga.

Tidsskillnad i Uganda

Uganda är 2 timmar före svensk vintertid och 1 timme före svensk sommartid. 

Resedokument

Flygbiljetter och resplan skickas cirka 10 dagar före avresa. 

Plastpåsar - vänligen observera!

För att skydda miljön och minska föroreningar i Uganda är all användning, produktion och export av plastpåsar förbjudet. 

Vägledning till dig som ska på gorilla-vandring i Uganda: 

Vi har tagit fram dessa riktlinjer för dig som ska på gorillavandring i Uganda.

En gorillavandring är krävande och du kan förvänta dig att behöva vandra mellan 30 minuter och upp till 6 timmar, beroende på vilken gorillafamilj ni tilldelas.

Vi rekommenderar att du tar med ett par bra vandringsskor eftersom du kan stöta på mycket leriga förhållanden under din gorillavandring. Vi rekommenderar också att du tar med ett bra regnset.

Det finns möjlighet att låna vandringsstavar på din lodge, vilket vi starkt rekommenderar att du använder.

Du har möjlighet att hyra en bärare för cirka 20 USD som bär din väska och andra nödvändigheter du kan vilja ta med dig. Han ger dig också en hjälpande hand när du ska både upp och ner. Betalningen görs direkt till bäraren.

För att förhindra smittspridning till gorillorna är det INTE tillåtet att delta i en gorillavandring om du känner dig sjuk eller mår dåligt.

Om du inte kan delta är det viktigt att du meddelar din guide om detta innan avfärd på morgonen så att du har möjlighet att få tillbaka pengarna för gorillavandringen. Om du inte meddelar detta och en ranger bedömer att du inte är okej, kommer du att nekas att fortsätta vandringen och pengarna är förlorade.

Du befinner dig bland vilda djur och det är därför viktigt att du ALLTID följer din guides anvisningar. Håll ihop i gruppen när ni är vid gorillorna och undvik plötsliga och snabba rörelser. Det är också viktigt att du ALDRIG tar bilder med blixt av gorillorna, eftersom detta kan skrämma dem och skapa en farlig situation.

Om du behöver nysa eller hosta är det viktigt att du vänder dig bort från gorillorna.

Du får inte lämna något skräp efter dig; allt du tar med dig in ska också tas med ut igen. Undvik att spotta i naturen, använd istället en näsduk.

Du måste ha fyllt 15 år för att kunna delta i en gorillavandring. Det finns ingen övre åldersgräns, så länge du är kapabel att hantera de ibland ansträngande förhållandena under en vandring.

Vägledning till dig som ska på schimpans-vandring

En chimpansvandring äger rum i ett fuktigt regnskogsområde och en vandring tar normalt 2–3 timmar beroende på schimpansernas rörelser den aktuella dagen.

Vi rekommenderar att du tar med bra vandringsskor samt andningsbara regnkläder, eftersom förhållandena ofta kan vara blöta.

Var förberedd på höga ljud från fåglar och de många olika aparterna som finns i regnskogen. Om du har känsliga öron rekommenderar vi att du tar med ett par öronproppar för säkerhets skull.

Du befinner dig bland vilda djur och det är därför viktigt att du ALLTID följer din guides anvisningar. Håll ihop i gruppen när ni är vid schimpanserna och undvik plötsliga och snabba rörelser. Det är också viktigt att du ALDRIG tar bilder med blixt av schimpanserna, eftersom detta kan skrämma dem och skapa en farlig situation.

Du får inte lämna något skräp efter dig; allt du tar med dig in ska också tas med ut igen. Undvik att spotta i naturen, använd istället en näsduk.

Du måste ha fyllt 15 år för att kunna delta i en chimpansvandring. Det finns ingen övre åldersgräns, så länge du är kapabel att hantera de ibland ansträngande förhållandena under en vandring. 

Bilder

Vi är mycket intresserade av att ta emot bilder från våra kunder och dessa kan eventuellt användas i vårt erbjudandematerial eller katalog som kommer ut i slutet av året. Vi vill gärna få bilderna skickade till oss så snart som möjligt efter hemkomsten. Om en eller flera bilder kommer med i katalogen, får du 500 kr i ett tillgodohavandebevis som kan användas på nästa resa. 

Eventuella missförstånd

Skulle det mot förmodan uppstå missförstånd eller problem av något slag under vistelsen som du inte anser att du själv kan lösa, kan vi kontaktas under kontorstid (måndag–fredag kl. 8.30–17.00) på telefonnummer +45 56 36 25 45. Det är för sent att rätta till eventuella missförstånd eller fel efter hemkomsten. Därför vill vi påpeka att det är oerhört viktigt att genast underrätta oss om det uppstår olösliga problem. Endast i de fall där vi har blivit informerade kommer en klagan att behandlas.

Nödtelefon

Safari Experten har upprättat en nödtelefon där våra kunder utanför vanlig kontorstid – dygnet runt, alla dagar i veckan – alltid kan komma i kontakt med en kompetent medarbetare. Det måste understrykas att denna telefonlinje endast är avsedd för riktiga nödsamtal, där det är absolut nödvändigt att få kontakt med antingen Safari Experten eller en anhörig. Använd denna nödtelefon endast när det är absolut nödvändigt och undvik vänligen missbruk. Telefonnumret är +45 3026 2540.

Hemkomsten

Vi är alltid glada att höra "senaste nytt därute" efter hemkomsten. Det är av största vikt för att vi kontinuerligt ska kunna följa med i vad som händer "där ute". På så sätt kan vi utveckla och eventuellt förbättra våra resmål. Därför vill vi gärna höra från dig, oavsett om det är ris eller ros till oss.

Vi hoppas att ovanstående svarar på alla frågor som naturligt uppstår före avresan. Om det finns obesvarade frågor, tveka inte att kontakta oss – vårt arbete är i första hand att betjäna våra kunder.

Safari Experten A/S är medlem i Danmarks Rejsebureauforening, Rejsegarantifonden (resegarantifonden) och Pakkerejseankenævnet (Paketresenämnden).

Djurlivet i Uganda

Höjdpunkter:

  • Fantastisk och nästan säker möjlighet att se bergsgorillor i landets sydvästra hörn
  • Flera utmärkta platser för att möta människans närmaste släkting schimpanserna
  • Ett ovanligt brett utbud av många olika arter av mindre apor
  • Nästan alla de stora klassiska savanndjuren finns, dock inte koncentrerade till samma område
  • Ett av kontinentens bästa länder för fågelskådare med bland annat stora chanser att se träskonäbb

Bergsgorillor och schimpanser är utan tvekan de mest berömda och eftertraktade arterna i Ugandas annars mycket varierade utbud av däggdjur. Medan bergsgorillan enbart kan ses i landets sydvästra hörn med skogarna i Bwindi som det absolut främsta stället, är schimpanser mer spridda på många platser i den västra delen av landet. De ses dock bäst i Kibale Forest vid foten av Rwenzoribergen. Förutom de två stora människoaporna har Uganda också ett ovanligt stort urval av mindre apor med flest arter i den västra delen av landet. Om apor är ditt stora intresse är Uganda helt enkelt ett måste att besöka.

Även om Uganda inte kan mäta sig med grannländerna Kenya och Tanzania när det kommer till mängden av savannens klassiska storvilt har landet ändå några fina bestånd. De berömda "Big Five" kan återigen ses efter att noshörningar varit utrotade under en lång period. En liten grupp vita noshörningar har nu återinförts i ett mindre och väl skyddat reservat nära huvudstaden Kampala. De övriga fyra av de fem stora, nämligen elefant, buffel, lejon och leopard lever fritt i en rad nationalparker och reservat. Lejon och leoparder ses troligen bäst i Queen Elizabeth Nationalpark vid gränsen till DR Kongo. Där finns det också många bufflar och elefanter samt en del andra stora djur som flodhästar, en lång rad antiloper och stora krokodiler. 

Om man vill se giraffer ska man åka till den norra delen av Uganda där särskilt Murchison Falls Nationalpark är ett bra ställe. Ett annat av savannens klassiska djur, zebran, är inte så utbredd i landet. Den kan dock ses runt Lake Mburo som är ganska lättillgänglig samt i landets svårare tillgängliga nordöstra hörn i Kidepo Valley som också är den enda platsen där chansen att se geparder är stora. Elefanter, bufflar, lejon och leoparder har också bra bestånd i nationalparkerna här uppe i norr.

Fågellivet i Uganda är mycket imponerande och gynnas av den varierade naturen med bland annat savann, regnskog samt många stora floder och sjöar. Medan landets centrala och östra delar har mycket gemensamt med de östra grannländerna, har den västra delen många arter från de stora skogarna i Centralafrika vars östligaste spridning och lättaste tillgänglighet är just här. Uganda är också troligen den allra bästa platsen att se den stora och märkliga fågeln träskonäbb som bland ornitologer är en av kontinentens och hela världens mest eftertraktade fåglar att se.

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m