Endast cirka två procent skiljer människans arvsmassa från schimpansens, vilket gör schimpansen till vår närmaste nu levande släkting följt av gorillan. Faktum är att schimpansen är närmare besläktad med människan än vad gorillan är. Schimpansen är den mest temperamentsfulla av de två aporna – kanske för att den liknar människan mer!
Det finns två arter av schimpanser: den vanliga schimpansen och dvärgschimpansen som även kallas bonobo. Den senare lever i Centralafrika söder om Kongofloden i svårtillgängliga områden. Den vanliga schimpansen har en större spridning norr om Kongofloden, från västra Tanzania och Uganda över Centralafrika och hela vägen till Västafrika. Det är denna art som kan besökas i naturen i Uganda och flera andra länder, bland annat Tanzania och Rwanda. En unik och rörande upplevelse. Det är dyrt att köpa tillstånd för schimpansvandring och ännu dyrare för gorillavandring.
De höga priserna beror inte bara på utbud och efterfrågan. Det är också en långvarig, tålamodskrävande och kostsam process att vänja vildlevande människolika apor vid vår närvaro, eftersom de naturligtvis är mycket rädda.
Det är osannolikt att träffa på schimpanser eller gorillor i naturen som inte har genomgått en lång habitueringsprocess. Denna process kräver att lokala experter från parkerna besöker samma familjegrupp varje dag året runt, till en början bara för att vara i närheten utan att se djuren. Efter lång tid på detta sätt där experterna bland annat ”pratar” med aporna, kan ögonkontakt och senare närkontakt långsamt etableras.
Först när djuren blivit helt trygga vid detta kan några främlingar tas in till familjegruppen på försöksbasis. När detta stadium fungerar kan turer till schimpansflocken säljas, men endast en tur per dag för 6-8 personer och med maximalt en timmes vistelse med aporna.
Tidshorisonten för hela habitueringsprocessen är typiskt 2-3 år för en enskild familjegrupp. I takt med den ökande efterfrågan ökar antalet habituerade grupper, vilket samtidigt ökar övervakningen mot potentiellt tjuvjakt och liknande.
Zoologen Jane Goodalls banbrytande forskningsarbete under bland annat cirka 50 år i Gombe Stream National Park i Tanzania, har varit grundläggande för den kunskap som behövs för att kunna vistas i en schimpansflock utan att störa deras vardag nämnvärt. Hennes arbete och rådgivning, inklusive från medarbetare på det etablerade Jane Goodall Institute, har senare bidragit till kunskap och skydd av vilda schimpanser som är hotade i många områden samt till naturvård i allmänhet.