Afrika är inte känt för sin vinproduktion, förutom när det gäller Sydafrika. Även om vin produceras i länder som Kenya och Tanzania är det inget att skriva hem om varken när det gäller kvantitet eller kvalitet. Man måste bege sig till Nordafrikas Medelhavskust för att hitta andra länder med god vinproduktion, till exempel Tunisien, Algeriet och Marocko. Detta är definitivt ingen tillfällighet. Vin trivs bäst i subtropiskt klimat med varma, torra somrar och svala vintrar, vilket är precis vad provinsen Western Cape i Sydafrika erbjuder. Sydafrika är idag världens 9:e största vinproducerande land.
Det finns cirka 1 000 km² vinodlingar i landet, vilket bara är det 20:e största i världen. Avkastningen per hektar är dock väldigt hög, till exempel dubbelt så hög som i Frankrike. Den totala vinproduktionen i landets 90 vindistrikt uppgår till cirka 900 miljoner liter, varav ungefär hälften exporteras. Vinbranschen är alltså absolut inte oviktig för Sydafrikas sysselsättning och ekonomi. Det finns cirka 5 000 vinodlare men de flesta levererar druvor till stora kooperativ som ansvarar för vinproduktionen. Endast cirka 250 vingårdar (Estates) producerar sina egna viner, varifrån många av de bästa vinerna kommer. Dessa måste vara klassificerade som "Wine of Origin" med specificering av druvsort, årgång och distrikt. Under de senaste 20 åren har mängden högkvalitativt vin ökat betydligt. Det produceras nästan samma mängd rödvin som vitt vin i Sydafrika.
Den vanligaste druvsorten är den gröna Chenin Blanc som utgör ungefär 20% av produktionen, medan Cabernet Sauvignon med cirka 12% är den vanligaste röda druvan följt av Shiraz och Merlot. Det produceras också en del av den röda Pinotage-druvan som är en specialitet för Sydafrika. Denna druva skapades på 1920-talet vid Stellenbosch Universitet som en korsning mellan druvsorterna Pinot Noir och Cinsault. Sydafrikas första vinrankor var av Chenin Blanc-druvan och planterades av franska nybyggare i området runt Stellenbosch på 1600-talet. Den 2 februari 1659 sägs de första druvorna ha pressats och därmed startade landets vinproduktion. Historiskt sett är den mest kända vingården utan tvekan Groot Constantia Landgoed Estate vid foten av Table Mountain's sydöstra sida. Här har man bland annat producerat det söta muskatvinet Grand Constance sedan 1685 – ett vin som många av Europas hov importerade från 1700-talet och som var ett av Napoleon Bonapartes favoriter.